De Beemster

Private leasenDe Beemster trekt tegenwoordig steeds meer toerisme en dat komt voornamelijk omdat de bezoekers graag de geschiedenis willen weten achter dit Werelderfgoed. Het bezoekerscentrum van de Beemster is waar toeristen de historie kunnen vinden over wat er allemaal aan vooraf ging voordat het meer omgetoverd werd in een polder. Het verhaal is voor de vele bezoekers dan ook zeer verbijsterend. De eerste polder van Nederland die ruim vier meter onder het zeeniveau ligt heeft ervoor gezorgd dat wereldwijd de Nederlanders bekend staan als diegenen die het voor elkaar kregen om land van de zee te winnen.

Nadat het meer drooggelegd was werd het tijd om er ook op te gaan bouwen en prachtige boerderijen en landhuizen werden vooral in het zuidelijke deel van de polder gebouwd en zijn zonder meer de moeite waard om te gaan bekijken. Het Dorp de Middenbeemster is in het bezit van een klein dorpskerkje dat dateert uit 1623 met daarnaast een aantal stolpboerderijen die in 1500 ontstaan zijn met als doel meer hooi en graan op te kunnen slaan. De prachtige gevels van deze boerderijen worden tot vandaag de dag nog steeds op een schitterende wijze onderhouden en zijn een lust voor het oog.

Een fietstocht door De Beemster is een must als je het Hollandse landschap van dichtbij wilt bekijken. De enorme vlaktes met schapen en koeien en daarnaast het landbouwgrond zijn simpelweg oogstrelend. Met de fiets over de smalle weggetjes langs de kanalen van De Beemster om zo van dorp tot dorp te fietsen zal je stress zonder twijfel doen verdwijnen. Vanaf de Ringdijk kunnen de bezoekers De Beemster bekijken en genieten van het prachtig verdeelde landschap met nog een groot aantal molens, stolpboerderijen en landhuizen en de daar bijbehorende siertuinen die nu behoren tot het werelderfgoed van de Unesco.

 

Het vervoer

Private leasenVroeger waren de boeren die in De Beemster woonden vaak benauwd dat er een storm zou komen die de polder weer vol zou laten lopen, en dat is in 1610 uiteindelijk dan ook gebeurd. Net voordat de polder in zijn geheel drooggemalen was kwam er een storm overheen die een breuk in de dijk veroorzaakte waardoor de polder weer vol liep. Na deze ramp besloten ze echter de dijk hoger te maken en daarna de polder opnieuw leeg te pompen.

Tegenwoordig worden hiervoor uiteraard geen molens meer gebruikt en houden we het waterpeil van De Beemster in de gaten met moderne computergestuurde systemen om wateroverlast in De Beemster te voorkomen. Om in de polder te gaan fietsen is heerlijk ook de wandelroutes over de ringdijk zijn een echte aanrader, maar helaas mogen er in de polder geen auto´s rijden die brandstof gebruiken en dat is voornamelijk om de historische boerderijen, molens en landhuizen te beschermen. De ruim 400 jaar oude boerderijen en dorpskerkjes worden door de zure regen vanwege de CO2-uitstoot van de auto´s aangetast en zijn zeer moeilijk te restaureren, wat dus inhoud dat torens, schoorstenen en gevels afbrokkelen en snel achteruit gaan.

In De Beemster kunnen de bewoners en bezoekers uitsluitend gebruik maken van de fiets of een elektrische auto. Daar elektrische auto´s niet goedkoop in aanschaf maar de meeste mensen die in de Beemster woonachtig zijn maken gebruik van een private lease. Op deze manier kunnen ze dan een elektrische auto rijden voor een vast maandelijks bedrag. Bij dat maandbedrag zit wegenbelasting en verzekering al bij inbegrepen evenals de reparaties van de auto. Daarnaast hebben mensen met een private lease de mogelijkheid om eigenaar van de auto te worden na afloop van de leaseperiode of ze kunnen de auto inruilen voor een nieuwe wagen en doorgaan met leasen. Voor veel mensen is het belangrijk om eigenaar van de auto kunnen worden waarvoor een private lease dus een uitkomst is.

Wanneer je van plan bent om De Beemster een bezoekje te brengen laat de auto dan thuis en ga met het openbaar vervoer tenzij je in het bezit bent van een elektrische auto. Wat je wel kunt doen is naar Purmerend te reizen en daar je auto achter te laten. Vanuit Purmerend kun je dan op de fiets de Beemster polder gaan verkennen, en ga dan vooral een kijkje nemen  bij korenmolen de Nachtegaal die zijn 350e verjaardag tegemoet gaat en zeer de moeite waard is om een bezoekje te brengen. Hier kun je dan tevens genieten van de overheerlijke Beemster pannenkoeken.